The Week to Week News Quiz for December 6, 2018

Here are some random but real hints: Power-hungry ducks; bring your phone; "Yeah, stop lying about my record"; and he also served under George H.W. Bush. Answers are below the quiz.

1. Stock markets around the world dropped midweek after trade war worries were reignited by what action?
a. Donald Trump burned a Chinese flag on the lawn of the White House
b. China arrested the CFO of J.P. Morgan during his visit to Shanghai
c. Canada arrested the CFO of Chinese telecoms company Huawei, who faces extradition to the United States
d. U.S. Trade Representative Robert E. Lighthizer told the Financial Times that “we’re long overdue for a real trade war; wars always clarify things”
 
2. GOP-controlled legislatures in Wisconsin and Michigan are working on lame-duck legislation to do what?
a. Limit the power of newly elected Democratic governors in both states
b. Give legislators a pay raise retroactive to the beginning of the previous legislative term
c. Require incoming Democratic majorities in the legislatures to have supermajorities before undoing recent deep cuts in taxes for wealthy citizens
d. Make Donald Trump’s birthday a state holiday
 
3. What does Burger King say will happen if you go near a McDonald’s?
a. You will get salmonella
b. You could be the victim of a “burger crime”
c. You can buy a 1-cent Whopper with the Burger King app
d. Your identity will be stolen
 
4. What happened after Trump lawyer Rudy Giuliani made an error in a tweet?
a. His wife filed for divorce after he accidentally tweeted a private message to another woman
b. Someone bought the web domain of the link Giuliani accidentally tweeted and posted this message: “Donald J. Trump is a traitor to our country.”
c. President Trump tweeted “Rudy stay OFF Twitter. My domain. Spend less Time tweeting and MORE TIME fighting Clinton Machine adn Mueller lies”
d. He followed it up with another tweet: “Sometimes even the best of us make mistakes. I guess that makes me the best of all.”
 
5. Who saluted the casket of George H.W. Bush this week in Washington?
a. President Donald Trump
b. Former Secretary of State Hillary Clinton
c. Former Massachusetts governor and 1988 opponent Michael Dukakis
d. Former Senator and rival Bob Dole
 
6. A top aide to what prominent U.S. senator resigned this week over allegations of harassment?
a. Dianne Feinstein
b. Kamala Harris
c. Mitch McConnell
d. Chuck Schumer
 
7. What song is being dropped by some radio stations because it is considered by some to promote sexism and date rape?
a. “I Got a Woman”
b. “Darling Nikki”
c. “Baby, It’s Cold Outside”
d. “I’m In It” 

8. Why did the Eiffel Tower and the Louvre shut down?
a. The French government was unable to afford the insurance necessary to keep them open, so they will now close three days a week
b. Out of fear of violence from anti-government riots
c. New terrorist threats issued by ISIS
d. President Macron shut them down so he could use them for a private family wedding celebration

9. Who is reportedly a leading contender to replace Jeff Sessions as U.S. attorney general?
a. Former U.S. Attorney General William Barr
b. President Trump's son Eric Trump
c. Former Secretary of State James Baker
d. Ousted Wisconsin Governor Scott Walker

10. Why did special prosecutor Robert Mueller say former national security advisor Michael Flynn should not serve any prison time?
a. He wants Flynn to pay $10 million in fines instead
b. Flynn has already suffered enough in lost reputation and reduced expected earnings from book sales
c. Flynn provided "substantial assistance" with several ongoing investigations
d. Flynn threatened to make public his secret "Mueller Files" if he were sent to prison 

BONUS. An Arkansas city council election resulted in a tie. Why is one candidate kicking himself?
a. He ignored his horoscope back in June that told him not to waste the money on a campaign
b. He was unable to get to the polls in time to cast his own vote
c. He had bet the state's governor, his high school friend, that he would win the election in a landslide; now he has to pay $500
d. He belongs to an ultra-conservative religious sect that believes each household has only one vote—that of the man—so he didn't let his wife or six voting-age children vote

ANSWERS
1. c
2. a
3. c
4. b
5. d
6. b
7. c
8. b
9. a
10. c
BONUS. b

Join us for our next live news quiz and political roundtable.

Explanations of the hints: Power-hungry ducks: the lame-duck legislators are stripping power from incoming Democratic governors; bring your phone: use the BK app on your phone to claim your cheap Whopper when you're within a certain distance of a McDonald's; "Yeah, stop lying about my record": that was Dole's terse message for rival Bush during the 1988 GOP presidential primaries; and he also served under George H.W. Bush: Barr served as attorney general for the elder Bush's administration.